Bila klimatsmart genom Sverige

Sommaren börjar lida mot sitt slut men än finns det en del som har några veckor kvar av ledighet att se fram emot. En typisk semesteraktivitet är att bila genom sommarsverige och upptäcka fantastiska smultronställen längs vägarna; men är det något för den miljömedvetna?

Kvicksilvret har letat sig upp mot 35-gradersstrecket flera gånger under den senaste månaden och allt fler har börjat känna ängslan över vårt klimat. De flesta åker bort under semestern; några med bil, andra med tåg eller flyg. Det är med andra ord en hel del koldioxid som släpps ut i samband med ledigheten. Är du sugen på att se vad Sverige har att erbjuda finns det däremot hopp, marknaden för elbilar har nämligen slagit igenom ordentligt. Att inte kunna bila på grund av de utsläpp som medförs är inte längre en ursäkt. Längtar du ut på vägarna? På http://bilweb.se/ kan du hitta begagnade elbilar anpassat enligt just dina krav och din budget.

Lönsamt att rulla miljömedvetet

Allt fler elbilar rullar fram på Sveriges vägar och det är inte enbart i storstäderna de syns. Med en allt större flotta av elbilar ser man dem allt mer ofta. Enligt IDG finns det idag över 58 000 elbilar i Sverige och en av anledningarna till den kraftiga ökningen tros vara det nya beskattningssystemet som trätt i kraft. I och med denna kan man få upp till 60 000 kronor i bonus när man köper en elbil.

Precis som det är mycket att tänka på när man köper en ny- eller begagnad bil som går på fossilt bränsle finns det en hel del att vara medveten om inför elbilsköpet. Detta gäller särskilt för dig som planerar att köpa en begagnad elbil. Utöver den vanligaste risken som är att bli lurad medför elbilar en del svårigheter som gör dem krångligare att upptäcka dolda fel hos. Troligtvis är batterikapaciteten lägre än när bilen var ny vilket kan göra den nya bilägaren besviken och få denne att känna sig blåst. Det finns dock en del generella tips som gäller inför alla bilköp, här nedan presenteras ett axplock som Aftonbladet delat med sig av.

Innan du köper begagnad bil

  • Provkör bilen.
  • Undersök bilen och fråga säljaren om några funktioner är trasiga.
  • Leta efter bucklor och repor som säljaren inte nämnt.
  • Titta igenom serviceboken.

Långkörning med elbil

En bilsemester innebär många mil och således även en hel del bränsle. Till skillnad från vanliga bilar som snabbt och effektivt kan fyllas på med bensin eller diesel så är det lite knepigare att tanka en elbil. Att det inte skulle gå att köra längre sträckor med en elbil är däremot en myt. Teknologin har gått snabbt framåt och kapaciteten på batterierna har blivit allt bättre. Med vissa bilmodeller kan du komma så långt som över 50 mil på en laddning, alltså längre än vad det är från Stockholm till Göteborg.

En person som tagit det en nivå längre är en man från München som vill visa att elbilar är fullt kapabla till att göra långresor med. Han ska nämligen göra en rekordlång roadtrip med elbil. Resan går från den tyska hemstaden hela vägen till Nordkap i Norge. Självklart blir det en del stopp för att ladda bilen, men det stoppar inte den tyska elbilsföraren!