Köttproduktionen och miljön

I dag skriver vi om hur det kan vara väldigt dåligt för miljön att äta kött, i alla fall på det sätt vi konsumerar det i dag. Vi skriver även om jakt och hur Markoolio jagar bävrar på Ingarö.

höst-älgEnligt Livsmedelsverket äter vi i Sverige ungefär 50-55 kg kött per person och år i Sverige. Men samtidigt är det faktiskt också just kött som är det livsmedel som påverkar miljön mest. Så genom att minska på köttet och byta ut rätter här och där med vegetariska alternativ kan man påverka miljön. För ur hälsosynpunkt finns det inga riktiga skäl till att vi äter så mycket kött som vi gör i dagens läge, även om kött är en källa till protein och järn. Det är bra att dra ner på kött- och charkprodukter och detta bland annat för att skydda sig mot ändtarmscancer och minska inflammatoriska ämnen i kroppen.

Att jaga och äta vilt

Äter man vilt som man jagat själv, äter man kanske inte kött lika ofta men njuter desto mer. Dessutom är detta bättre för miljön än vad nötkreatur och annan boskap är. För den som är intresserad av att börja jaga behövs det dels en del kunskap samt bra utrustning, som kan hittas på Fähallen Jakt bland annat, med både kläder, ryggsäckar och verktyg som är oumbärliga under jakten. På Naturvårdsverket kan man läsa massor om jakt och miljöarbetet i samhället samt friska upp ett antal viktiga lagar i området.

En som gillar jakt är ingen mindre än Markoolio, eller Marko Lehtosalo som han egentligen heter. Nu kan vi läsa i NVP om hur han tillsammans med en viltvårdare faktiskt är ute på bäverjakt på Ingarö, vid skymningen då jakten börjar. På Ingarö finns nämligen en växande bäverstam som bygger fördämningar, fäller träd och sägs skrämma badgäster. Vi får se om den forne popstjärnan får tag i någon liten parvel med vassa tänder, out and about längs kustlinjen.