Saker du kan göra för klimatet

Att hindra ökningen av jordens medeltemperatur är angeläget, och vi måste alla hjälpas åt. Det finns ett flertal saker du som enskild kan göra för att minska din klimatpåverkan.

Viktigast för att komma till rätta med klimatförändringarna är de beslut som tas av politiker, på internationella klimatkonferenser. Det är också mycket viktigt med ytterligare forskning.

Men det finns också mycket som man som privatperson kan göra. Ju fler som föregår med gott exempel, desto bättre. Dessutom är det viktigt att visa politiker och andra makthavare att ”vanligt folk” tar klimatfrågan på allvar.

Så vad kan man då göra? Det finns mycket, men en bra början är att se över vad man äter, och hur man tar sig fram.

Kikärtssallad med oliver

Mat och transporter

Maten vi äter har en stor klimatpåverkan. Det finns flera saker man kan göra för att minska på denna. Det största och viktigaste man kan göra är att bli vegetarian. Djuren vi äter, framför allt idisslare som nötboskap, släpper ut en hel del metan innan de slaktas, och metan är en kraftig växthusgas. Dessutom används energi för att odla foderväxter, energi som kunde användas mer effektivt, till att odla växter som vi människor kan äta, istället.

För många är det dock ett stort steg att bli vegetarian, men det finns andra sätt att minska sin köttkonsumtion. Inför en eller två köttfria dagar i veckan. Vegetarisk mat smakar inte sämre, och man blir lika mätt. Pröva också att köpa dyrare, finare kött. Många tycker att det köttet smakar så mycket bättre att de skär ner på det vanliga köttet, och äter mer vegetariskt, för att ha råd med dyrt kött lite oftare.

Bil

Förutom det vi äter har också våra färdmedel stor betydelse. Bilen är en stor bov, inte minst eftersom vi tenderar att göra ett stort antal korta resor, för det mesta kortare än 3 km. Ofta kan man alltså cykla eller rent av gå istället. För längre resor finns kollektivtrafik i olika former. Att åka buss eller tåg är att föredra framför att åka bil.

Naturligtvis finns det situationer då man behöver en bil. Men det betyder inte heller att man måste äga en bil. Det finns många firmor som hyr ut bilar, däribland de flesta mackar. Det blir dessutom allt vanligare med bilpooler i många städer.

Flyg

Flygresor, slutligen, är en stor miljöbov. Flygresorna måste minska om vi ska kunna hejda den globala uppvärmningen. Undvik därför att flyga i onödan. Om du måste göra flygresor i jobbet, försök klimatkompensera för dem. Kompensationen blir inte 100-procentig, men det är bättre att klimatkompensera än att inte göra det.

Om du ändå gör flygresor, stanna borta längre. Åk inte till London över en helg, och åk hellre till Thailand och var borta två veckor ett år, och stanna hemma året därpå, istället för att åka iväg en vecka två år i rad.

Om du kan, välj dock att resa på annat sätt. Det går t.ex. att ta sig runt i Europa med tåg och båt. Visst tar det längre tid, men en sådan resa bjuder ofta på intressanta upplevelser som man missar om man flyger.

Vill du veta mer om vad du kan göra för klimatet? Ta en titt på denna sida.