I dag skriver vi om skog och stormar, om Gudrun och dess fruktansvärda framfart i södra Sverige för ett decennium sedan. Vi skriver också om hur det ändå inte går att jämföra med de tyfoner som slår till mot länder på sydligare breddgrader runt om i världen.
Det har nu gått över tio år sedan stormen Gudrun for fram över Sverige och tog ner en massa skog över en natt. I Göteborgs-Posten kan vi läsa om hur denna ödesdigra orkan är den värsta naturkatastrofen Sveriges varit med om i modern tid.
Inte bara miste flera personer livet, skogsbönder blev av med all sin skog och många fick hus och utrustning totalförstörda av fallande träd. De som levde på att sälja skog till industrier och privatpersoner råkade riktigt illa ut, särskilt i de områden som drabbades värst – nere i det djupa Småland.
I en artikel i Aftonbladet kan vi läsa om hur mångas liv förändrades markant efter just Gudrun. Enorma ekonomiska förluster, ödelagda liv och en ständigt närvarande rädsla. Som i en film drog nämligen orkanen fram och 150 miljoner träd mejades ner, vilket gjorde så att minst 40 000 skogsägare påverkades. Totalt beräknas stormen ha kostat samhället 21 miljarder kronor. I Halmstad förstördes 1650 helt fabriksnya bilar som var redo att börja säljas runt om i landet.
Stormarnas styrka kan nästan inte att jämföras
Men när det kommer till den tyfon som slog till på Filippinerna 2013, vid namn Haiyan, så var denna hela tio gånger starkare än Gudrun. I Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur denna stormvariant inte skulle kunna existera på våra nordliga breddgrader, det är helt enkelt för kallt i havet runt vårt lands gränser. En cyklon som den i Sydostasien lyfter på bilar, flyttar dessa och välter dem. Hade en sådan slagit till i Sverige hade inte bara delar av skogen fallit så som med Gudrun, nej då hade nästintill varje träd fällts, och mängder av hus och tak hade totalt brakat samman. Tegelpannor skulle ha slitits loss och farit runt som skott och tunnelbanorna hade fyllts med vatten i Stockholm. Det är svårt att ens föreställa sig.